Tijdens de Mijnhappening op zondag 10 september j.l. werden de mijngebouwen uitzonderlijk gratis opengesteld voor het grote publiek. 3.000 bezoekers trokken in het spoor van de mijnwerkers tijdens een interactieve belevingswandeling met zeven kindvriendelijke workshops. Op die manier bracht de provincie Limburg tijdens de Beringse Mijnhappening een voorsmaakje van het toekomstige be-MINE PIT.
Omdat ons mijnverleden in grote mate bepaalt hoe Limburg er vandaag uitziet, werd het programma ontwikkeld in co-creatie met de mijnwerkers zelf, maar ook met hun kinderen en kleinkinderen. Het gebouw is erfgoed geworden, maar de ziel van de mijnwerkers leeft er verder.
Tijdens de Mijnhappening mochten bezoekers op pad door het imposante monument, in het spoor van de duizenden mijnwerkers die hier ooit aan de slag gingen.
be-MINE PIT sloeg de handen in elkaar met de lokale gemeenschap voor een gevarieerd programma: de mijnwerkers (Vrienden van het Mijnstreekmuseum) vertelden hun getuigenissen, de mijnwerkersvrouwen schonken verse melk uit aan de melkbar, de Turkse bakkers van Beringen-Mijn zorgden voor koekjes, het maatwerkbedrijf de Posthoorn (gehuisvest in de voormalige mijnboerderij) voor de verpakking, de lokale theatergroep Mals Vlees liet spelers in de huid van markante figuren kruipen en de mijnwerkerskleinkinderen Julio Colomo en Patrick Mertens (chocoladehuis Boon) vertaalden hun creatieve verbinding met de mijnen via respectievelijk letterschilderkunst en de ambachtelijke vervaardiging van steenkooltruffel.
De vele kinderen voelden zich helemaal mijnwerker: met de helm op het hoofd konden ze onderweg meedoen aan zeven workshops zoals mijnen stutten, klauteren in de ondergrond en tekenen met steenkool. Voor volwassenen was er een uitgestippelde wandeling, opgemaakt in samenwerking met het Mijnmuseum en met historicus Adriaan Linters.