Grasveldjes in het centrum transformeren tot kleurrijke bloemenveldjes. Zo willen Natuurpunt Limburg en de stad Lommel met financiële steun van de provincie Limburg zeldzame vlinders en insecten aantrekken. Deze bloemrijke graslanden komen mens en natuur ten goede en functioneren als een stapsteen in relatie tot de omliggende bossen
Zeldzame vlinders aantrekken in het stadscentrum
Het Lommelse Kattenbos is een toplocatie voor zeldzame vlinders zoals de veldparelmoervlinder, de heivlinder, de kommavlinder en de bruine eikenpage. Door bloemrijke graslanden in te zaaien en periodiek te maaien worden de overlevingskansen voor deze vlinders en andere insecten versterkt.
Joris Mertens, schepen voor Milieu en Natuur:
“Kattenbos heeft iets met vlinders, én de ambitie om de groenste en kleurigste buurt van Lommel te worden. 7 verschillende locaties in de wijk krijgen een opvallende facelift. Graslanden die nu als gazon worden beheerd, worden voorzien van een kleurrijke mix van inheemse vaste planten, biologische bloembollen en bloemenmengsel om de biodiversiteit te vergroten en vlinders en bijen nog meer kansen te geven. We zijn trots dat dit ook echt een project voor en door de gemeenschap is, met de KWB, de scholen en Natuurpunt als drijvende krachten.”
Verbinding met omliggende bossen
De wijk Kattenbos ligt pal tussen twee waardevolle bossen. De schrale zandgronden in de wijk zorgen er mede voor dat de wijk een hotspot is voor zeldzame insecten. Dankzij de inrichtingswerken ontstaat er extra leefgebied in de wijk én kunnen vlinders en andere insecten zicht beter verplaatsen tussen de omliggende natuurgebieden.
Bert Lambrechts, gedeputeerde voor Milieu en Natuur:
"Als provinciebestuur subsidiëren we al jarenlang biodiversiteitsprojecten die de Limburgse natuur ten goede komen. Sinds dit jaar ligt de focus daarbij op projecten die natuurgebieden verbinden. Dat is broodnodig voor onze natuur: in een door wegen, woon-, industrie- en landbouwzones versnipperde omgeving kunnen bepaalde dier- en plantensoorten zich maar moeilijk verplaatsen. En dat is dan weer nodig voor hun voortbestaan. Daarom moedigen we natuurorganisaties en gemeentes aan om de volgende jaren een subsidieaanvraag te doen voor projecten die natuur verbinden."
Inwoners en scholieren laten proeven van lokale natuur
Met dit project streven de partners naar een vlindervriendelijke inrichting van de wijk Kattenbos. Maar alleen inrichting is niet voldoende. Ook de inwoners worden betrokken bij het project, zodat zij kunnen proeven en genieten van de plaatselijke natuur.
Daarom wordt er bijvoorbeeld samengewerkt met de twee basisscholen in de wijk, basisschool De Schommel en de Eymardschool. De leerlingen krijgen extra lessen over de plaatselijke biodiversiteit en ze worden betrokken in de monitoring van de insecten in hun wijk. Ook op de speelplaatsen worden bloemrijke grasvelden aangelegd.
Kris Schurmans, projectcoördinator Vlinderrijk Kattenbos:
"Binnen dit project is niet alleen de winst in biodiversiteit belangrijk, maar focussen we ook op de beleving van de buurtbewoners en schoolkinderen. Zij kunnen dagelijks proeven van de lokale natuur en kunnen hier zelfs samen aan werken.
Met de omliggende bossen en heide heeft Kattenbos al waardevolle natuur. Maar nu zie je die natuur ook op het openbaar domein. Hopelijk zien we in de toekomst nog veel soortgelijke projecten op andere locaties, want op openbaar domein liggen vaak kansen om een ander soort natuur te bekomen."