De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Educatieve escape room rond zorgsector in Limburgse scholen

donderdag, 19 april 2018

Jongeren op originele manier kennis laten maken met studie- en jobmogelijkheden

De secundaire school Mosa-RT in Maaseik wordt vandaag en morgen uitgebreid met een escape room waarin de 6de jaarsleerlingen op een spannende en educatieve manier kennismaken met de studie- en jobmogelijkheden in de gezondheidssector. Het initiatief gaat uit van de Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen en zijn collega van Onderwijs Hilde Crevits.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg ondersteunt het project door begeleiding te voorzien vanuit zorgopleidingen uit het Hoger Onderwijs. Erik Gerits, gedeputeerde van Economie en voorzitter POM Limburg: “Door de hoge pensioneringsgraad en de sterk vergrijzende Limburgse bevolking, zullen er in de komende jaren in Limburg duizenden jobs bijkomen in de zorgsector terwijl er nu al een tekort is. Daarom willen we jongeren op een leuke manier enthousiast maken voor een zorgjob.” De escape room zal in de komende weken ook neerstrijken in scholen in Herk-de-Stad, Beringen en Hasselt.

Uit berekeningen van de Vlaamse Regering blijkt dat er door de vergrijzing tegen 2021 meer dan 32.000 jobs bijkomen in de gezondheidssector. Aangezien de vergrijzing zich in Limburg in de komende jaren nog sterker doorzet dan in de rest van Vlaanderen, zal een substantieel aandeel van deze jobs zich in deze provincie situeren.

Gedeputeerde Erik Gerits, voorzitter POM Limburg: “Vandaag telt Limburg net geen 80.000 inwoners die ouder zijn dan 75 jaar. Dat aantal zal naar verwachting in de komende jaren nog sterk toenemen, tot zelfs nagenoeg 130.000 in 2035. Een stijging van ruim 65 % op nog geen 20 jaar tijd. In Vlaanderen zal het aantal 75-plussers in dezelfde periode toenemen met net geen 50 % . Evenredig aan de toename van de vergrijzende bevolking stijgt ook de zorgvraag en wordt deze alsmaar complexer. Bovendien gaat een groot aantal zorgverleners in de komende jaren met welverdiend pensioen, wat ervoor zorgt dat de nood aan bijkomende werkkrachten in de zorgsector zeer prangend is, niet in het minst in Limburg.”

Hartslag meten om uitgang te vinden

POM Limburg zet daarom de schouders onder een initiatief van de Vlaamse ministers van Onderwijs en Welzijn, Hilde Crevits en Jo Vandeurzen. Zij lanceerden recent de educatieve escape room om 6de jaarsleerlingen van het secundair onderwijs op een originele manier te begeleiden bij hun studiekeuze en hen warm te maken voor een carrière in de zorg. In de escape room moeten de leerlingen, terwijl ze kennismaken met de gezondheidssector, samenwerken, een team vormen, linken leggen tussen een aantal zaken, probleemoplossend redeneren, communiceren (met elkaar en met de familie van de patiënt), nauwkeurig en precies werken, enz.. Dit zijn allemaal belangrijke competenties in de gezondheidszorg, en zeker in de verpleegkunde. Naast het oplossen van puzzels zullen ze ook bv. een hartslag moeten meten en de juiste medicijnen aan de patiënt moeten geven om tijdig te kunnen ontsnappen uit de escape room.

Vandaag en morgen zullen 250 leerlingen van de secundaire school Mosa-RT in Maaseik proberen om tijdig uit de escape room te geraken. In mei volgen de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad, het Spectrumcollege in Beringen en het Atheneum Plus in Hasselt. In totaal zullen er zo’n 575 Limburgse 6de jaarleerlingen met dit project bereikt worden. Onder impuls van POM Limburg zorgen leerlingen en docenten uit zorgopleidingen uit het Hoger Onderwijs telkens voor begeleiding ter plaatse (PXL, UCLL, PIVH, HBO Verpleegkunde Genk, Verpleegkunde Hast). Zo krijgen de leerlingen onmiddellijk een antwoord op al hun vragen m.b.t. voortgezette opleidingen in de zorg.

Aftrap Limburgse Zorgberoepenrally’s

Samen met de komst van de escape room naar Limburg gaf POM Limburg vandaag ook de officiële aftrap van de Limburgse Zorgberoepenrally’s. In november van dit jaar zullen zorgorganisaties op diverse locaties in de provincie een 600-tal leerlingen uit de 3e graad van het secundair onderwijs de kans geven om in een reële werkomgeving tijdens een halve dag kennis te maken met een aantal zorgberoepen. Zo treden ze bijvoorbeeld in de voetsporen van een laborant, verpleegkundige, ergotherapeut, zorgkundige en technoloog medische beeldvorming. Alle secundaire scholen in Limburg worden in de komende weken door POM Limburg en Het Beroepenhuis vzw uitgenodigd om deel te nemen aan deze Zorgberoepenrally’s. Er worden verschillende trajecten aangeboden die zowel door de ASO als TSO/BSO-leerlingen gesmaakt zullen worden. Het omkaderend lesmateriaal en de programma’s zullen op deze trajecten worden afgestemd. Deelnemende (zorg)organisaties zijn UCLL, HBO5 Verpleegkunde Genk, Hogeschool PXL, PIVH, Hast HBO5 Verpleegkunde, Ziekenhuis Oost-Limburg, Jessa Ziekenhuis (Campus Virga Jessa & Salvator), WZC Salvator, Revalidatie & MS Centrum Overpelt, Mariaziekenhuis, WZC Immaculata, Sint-Franciscusziekenhuis en het Wit-Gele Kruis.

Voorzitter POM Limburg, gedeputeerde Erik Gerits: “Via diverse initiatieven willen we jongeren enthousiasmeren voor een opleiding of job in de zorg- en welzijnssector. Deze sector biedt een brede waaier aan innovatieve en uitdagende beroepen waarin de leerlingen van zowel ASO, TSO als BSO hun wetenschappelijke, technische en humane competenties kunnen inzetten. Werkzekerheid en een boeiende werkplek zijn alvast gegarandeerd!”

Nieuws

maandag, 03 september 2018
Bedankt!
Aan alle Limburgers en niet-Limburgers die deelnamen aan de online-enquête om onze website te verbeteren: bedankt!! In augustus waren jullie met maar liefst 579 om de online-enquête in te vullen....