"In de vroege ochtend, het was al bijna licht, kwam de heks op haar bezem aangevlogen. Ze was aan de late kant want ze was blijven 'napraten'. En toen was het te laat! De eerste lichtstraal raakte de heksenbezem. Die kon niet meer vliegen en bleef in de boom hangen. En de heks? Die moest te voet naar huis."
Een mooie verklaring voor de "bezems" in de berk. Vanuit de verte lijken ze op vogelnesten of maretakken, maar het zijn vergroeiingen van de boom zelf. De
heksenbezem bij de berk wordt veroorzaakt door de schimmel "Taphrina betulina". Sporen van deze schimmel dringen jonge takken binnen en bevorderen het uitlopen van de knoppen. De takken blijven vanuit één punt in verschillende richtingen uitlopen, waardoor er een steeds dichter geheel ontstaat.
Tip voor de aankomende lenteschoonmaak
Maar het verhaal van de berkenbezem is nog niet gedaan! Tot op de dag van vandaag worden berkentakken gebruikt voor het maken van natuurlijke bezems.
De gedroogde takkenbundels worden vakkundig in elkaar geschoven en samengebonden aan een steel van hazelaar, eik of wilg. Sommige bronnen melden dat bezems met berkentakken vooral voor het stevige buitenwerk dienen.
Die bezems slijten snel. Dat levert leuke uitdrukkingen op: "Nieuwe bezems vegen schoon", bijvoorbeeld. Maar ook: "Oude bezems kennen alle hoekjes". Door de slijtage wordt de onderkant van de bezem namelijk vlak, waardoor men tot in alle hoekjes kan vegen.