Overal waar je gaat langs Vlaamse wegen, kom je de wilg tegen. Maar welke wilg?
Oorspronkelijk kwamen er bij ons maar enkele soorten voor. Maar er werden veel cultuurwilgen geïntroduceerd om te gebruiken voor, onder andere, vlechtwerk. Ze komen uit het buitenland of zijn doelbewust gekruist of veredeld.
Wilgen worden niet alleen geplant. Ze koloniseren snel nieuwe geschikte gebieden. Het pluizige zaad is klein en vederlicht en wordt door de wind ver meegevoerd.
De wilg kruist ook gemakkelijk met andere soorten. De wilg is tweehuizig, mannelijke en vrouwelijke bloemen staan op aparte bomen of struiken. De bestuiving gebeurt vooral door insecten.
Wilgen met een overlappende bloeitijd geven gemakkelijk kruisingen. Wilgen uit elkaar houden is dus echt specialistenwerk.
Wil je vertrouwd raken met de vele soorten en kruisingen moet je het hele jaar door observeren en kijken naar silhouet, blad, katjes, schors en twijgen, gallen en standplaats. Een ander kenmerk is de bittere smaak van de bladeren.
Die van bij ons
De meest gekende inheemse wilg is de schietwilg (Salix alba) die vaak geknot in het landschap staat te pronken. De schietwilg is een echte boom die tot 20 meter hoog kan groeien. In tegenstelling tot de "breedbladige" wilgen, zoals de boswilg (Salix caprea), hoort de schietwilg met zijn lancetvormig blad tot de "smalbladige" wilgen.
Ook de water- of boswilg is een echte aandachtstrekker. In het voorjaar krijgt hij opvallende wilgenkatjes: bij mannelijke bomen gele, bij vrouwelijke bomen groene. Deze wilgensoort vormt een koepelvormige struik.
Decoratief voor in de tuin
Een van de meest populaire cultuurwilgen is de melancholieke treurwilg (Salix x sepulcralis "Chrysocoma" (in de handel gekend als Salix x "Chrysocoma"). Deze wilg is winterhard en ideaal voor de aanplant. Het wordt wel een reusachtige boom die nogal windgevoelig is en wat kan lijden onder takbreuk.
Wil je een treurwilg aanplanten neem dan zeker een exemplaar met gele twijgen. Andere exemplaren zijn geïmporteerd uit meer zuidelijke gebieden.
De kronkelwilg of krulwilg is erg gegeerd rond Pasen. De sierlijke takken worden versierd met decoratie.
In de handel worden twee vormen aangeboden. Salix matsudana "Tortuosa" die een forse boom wordt en Salix x erythroflexuosa die nog meer kronkelt en een middelgrote warrige struik wordt. Beide zijn geschikt voor de tuin, je moet alleen beslissen of je een boom of een struik wilt.