Waarom dit reglement?
Met dit subsidiereglement wil de provincie Limburg verenigingen en lokale besturen aanzetten om zelf acties te ondernemen om de biodiversiteit in Limburg te versterken.
Limburg telt al heel wat robuuste natuurkernen, maar tussen die gebieden is er niet voldoende verbinding. Veel dier- en plantensoorten hebben een groot gebied nodig om tot een gezonde populatie te kunnen komen. Daarom geven we de voorkeur aan projecten die in het teken van natuurverbindingen staan.
Werk jij dus aan een project dat de Limburgse biodiversiteit versterkt of bijdraagt aan natuurverbindingen? Dan maak je kans op een projectsubsidie.
Inhoudelijke focus
De aanvraag staat bij voorkeur in verband met:
- de inrichting van een functionele natuurverbinding
De inrichting omvat functionele elementen voor een soort(engroep) toegepast op het habitat waarin ze voorkomen en verbindt verschillende leefgebieden van die soort(engroep). De ecoprofielen geven hiervoor een houvast. - een project dat indirect bijdraagt aan natuurverbindingen
Dit kan bijvoorbeeld gaan over natuuronderzoek naar versnippering of natuurverbindingen, projecten die bijdragen aan het proces of de visievorming binnen de gebiedsgerichte werking of educatie in functie van natuurverbindingen. - Limburgse prioritaire soorten
- projecten waarbij functionele natuurverbindingen gecombineerd worden met elementen uit andere problematieken rond biodiversiteitsverlies: klimaat, waterbuffering, ...
- projecten waarbij naast natuurverbindingen een andere provinciaal thema centraal staat
Denk daarbij bijvoorbeeld aan het beheer en de verbetering van een tweede categorie waterloop (op vlak van waterkwaliteit, kwantiteit, beekstructuur, ...), groenblauwe dooradering langs fietssnelwegen, ...
De Limburgse biodiversiteit gaat verder dan natuurverbindingen en Limburgse prioritaire soorten. Ook projectaanvragen die bijdragen aan de groenblauwe dooradering of Limburgse soorten in het algemeen komen in aanmerking voor een projectsubsidie.
Communicatie
Het Provinciaal Natuurcentrum stelt het thema natuurverbindingen centraal in haar werking en haar communicatie. Daarom willen we de resultaten behaald in de biodiversiteitsprojecten mee uitdragen.
In die communicatie zal de nadruk liggen op de gemeenschappelijke inspanningen van Limburgse organisaties voor de ontwikkeling van een Limburgs netwerk aan natuurverbindingen. Projectpartners stellen daarom regelmatig communicatiemateriaal ter beschikking voor de provinciale communicatie. Zo zet de provincie de inspanningen van de partners mee in de kijker, rekening houdend met hun eigenheid.
Voor wie is dit reglement bestemd?
De doelgroep zijn erkende milieu- of natuurverenigingen (verplicht) die in samenwerking met gemeenten en/of regionale landschappen, socioculturele verenigingen, jeugdverenigingen, onderwijsinstellingen en andere organisaties een bijdrage leveren aan het behoud en de versterking van de biodiversiteit in Limburg.
Het reglement legt de nadruk op samenwerking en een geïntegreerde aanpak. Projectindieners die hier rekening mee houden verhogen hun kansen om een projectsubsidie te ontvangen en kunnen een hogere projectsubsidie krijgen.
Hoe en wanneer dien ik een dossier in?
Gebruik het aanvraagformulier om jouw dossier in te dienen. Je kunt het downloaden of opvragen via onderstaand adres. Je kunt je dossier nog indienen tot 30 september.
Om je aanvraag te vergemakkelijken, kun je vooraf het projectidee inhoudelijk aftoetsen met de medewerkers van het Provinciaal Natuurcentrum. Dit is niet verplicht, maar helpt je wel om het dossier voor te bereiden.