De Woonacademie brengt het Limburgse werkveld samen om:
- een draagvlak te creëren voor actuele woonthema’s en wooninnovatie
- elkaar te informeren en te inspireren en
- het netwerk over de beleidsdomeinen heen te vergroten.
Zo staat Limburg sterker in het bieden van antwoorden op de woonuitdagingen van vandaag en morgen.
De Woonacademie heeft zich ondertussen verder ontplooid en werkt via drie invalshoeken, namelijk
- het aanbieden van een fysieke studiedag of webinar
- de opmaak van een webpagina die alle informatie bundelt
- het aanbieden van verdiepende sessies om de actuele thema’s met verschillende stakeholders verder te verkennen.
Aanbod Woonacademie 2023-2024
De Woonacademie bouwt verder op de aanpak van de voorbije jaren. Nieuw is wel dat we naast een Woonacademie voor alle woonactoren ook een gerichter aanbod uitwerken met een thematische aanpak exclusief voor specifieke doelgroepen.
19 oktober 2023 - Collectief wonen in een sociale woonwijk, C-mine Genk
Na een gesmaakt debat met Gert Eyckmans, directeur VVH en een lezing door Bart Dehaene in oktober 2022 gaan we dit jaar met dezelfde partners namelijk Embuild Limburg, Wonen in Limburg en Architectuurwijzer voor dezelfde formule. We werken met een gesloten en een open deel. Het debat en netwerkmoment van deze Woonacademie is exclusief voor sociaal wonen, lokaal beleid, architecten en aannemers die vaak werken in opdracht van Wonen in Limburg.
De lezing "Diversiteit in het gedeelde wonen" georganiseerd door Architectuurwijzer i.s.m. C-mine staat open voor iedereen.
- 17.30-19.00 u.: inzichten uit sociaal-ruimtelijk onderzoek
Voor het debat staat volgende vraagstelling centraal: "Is innovatief/collectief wonen in een sociale woonwijk wenselijk/haalbaar?".
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, geeft Ruth Soenen eerst een inkijk in haar vroeger en recent onderzoek in diverse woonprojecten en -wijken. Zij brengt een verhaal over de sociale woonwijken in Vlaanderen waarin ze volgende aandachtspunten naar voren schuift: de beleving van buurt en eigen woning, het belang van privacy, de aandacht voor overgang tussen privaat & publiek en het samenleven in diversiteit. Naast de vijf wijken in Limburg, kan ze ook verwijzen naar recent onderzoek in Winterslag.
Daarna zal Ruth in gesprek gaan met de zaal.
Peggy Totté, artistiek directeur Architectuurwijzer, zal het debat inleiden en modereren. - 19.00- 20.10 u.: netwerkmoment
- 20.15 u.: lezing ectv architecten - Diversiteit in het gedeelde wonen
De opdrachtenportefeuille van Els Claessens en Tania Vandenbussche kenmerkt zich door een rijkheid en diversiteit aan projecten, met onder meer woonprojecten met verschillende graden van gedeeld leven. Recent zijn ze door de gemeente Knokke-Heist aangesteld als ontwerper van een coöperatief woonproject, maar ze bouwen ook projecten voor een bewonersgroep, een sociale huisvestingsmaatschappij, een investeerder en een wooncoöperatie.
In afstemming met de opdrachtgever zijn de projecten divers in typologie, schaal en collectiviteit, maar ze getuigen allemaal van een hoge woonkwaliteit. Bijzondere aandacht besteden ectv architecten aan "de juiste afstand" tussen de woningen onderling en met de collectieve delen in elk project, waarbij ze bijvoorbeeld de porch inzetten als informele drempel tussen het collectieve en het private.
21 november 2023 - Tuinwijken 2050
- Een Woonacademie exclusief voor alle woonactoren actief in de 5 mijngemeentes met een of meerdere tuinwijken.
- Met als thema: hoe krijgen en houden we alle bewoners aan boord.
- Deze Woonacademie wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuurwijzer, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Heusden-Zolder.
1 december 2023 - Dorpse architectuur in Limburg, C-mine Genk
- Tijdens de voormiddag laten we samen met Architectuurwijzer twee sprekers aan het woord over "goed opdrachtgeverschap in dorpen". Edith Wouters van Ar-Tur in de Kempen vertelt over hun Toolbox Dorpse Architectuur en toont aan de hand van goede praktijken hoe nieuwe woonprojecten wel kunnen bijdragen aan de verblijfskwaliteit, de leefbaarheid of klimaatrobuustheid van een dorp. Frederiek Ampe van het West-Vlaamse architectenbureau ampe.trybou geeft daarna toelichting over hun aanpak van kleinschalige woonprojecten met de focus op een goede inpassing in het dorpse weefsel.
- Woon-en omgevingsambtenaren kunnen in de namiddag deelnemen aan een masterclass "dorpse architectuur en werken met de toolbox" onder leiding van Ar-Tur.
- De Woonacademie werkt voor deze dag samen met Architectuurwijzer, IGS Wonen in Tongeren en Herstappe en Omgeving Vlaanderen
Zet alvast in je agenda
Op 23 februari 2024 vindt op de Bouwcampus het eerste deel van de Woonacademie "Toekomstgericht wonen – andere woonvormen vandaag en morgen" plaats. Samen met Abbeyfield Vlaanderen, Embuild Limburg en UHasselt werken momenteel het concrete programma verder uit.
Heb je zelf nog suggesties of vragen, kun je altijd terecht op wonen@limburg.be.
Informatie en inspiratie
Hieronder vind je een overzicht van alle thema's die we tot nu toe al samen uitdiepten.
- Gluren bij de buren
- Hoe maak je betaalbare huisvesting
- Gemeenschappelijk wonen: ga ervoor!
- Flexibiliteit in bouwen en wonen
- Inspirerende woonformules voor specifieke doelgroepen
- Goed wonen in Limburg anno 2050
- Mobiele woonunits in de tuin
- Wooncoöperatie: de mogelijkheden van coöperatief wonen
- Wonen: een huis, een thuis