De vaatwasser durft al eens veel elektriciteit te verbruiken.
Enkele tips om je factuur af te slanken.
- Zorg dat de machine volledig gevuld is voordat je ze laat draaien. Eén keer een volle machine laten draaien, is zuiniger dan twee maal een halfvolle.
- Ecoprogramma’s hebben een langere afwastijd nodig, maar ze werken op een minder hoge temperatuur. Daardoor zijn ze veel zuiniger en goedkoper. Selecteer voor ‘gewone’ afwasbeurten zoveel mogelijk het eco- of spaarprogramma. Zo goed als alle afwasmachines beschikken tegenwoordig over een ecoprogramma.
- Spoel je servies niet af vóór je ze in de afwasmachine steekt, maar zorg wel dat de etensresten verwijderd zijn.
Hoe kun je je vaatwasmachine zuinig gebruiken?
De volgende aandachtspunten helpen om het verbruik van jouw vaatwasmachine terug te dringen.
- Zorg dat de machine volledig gevuld is voordat je ze laat draaien. Eén keer een volle machine laten draaien, is zuiniger dan twee maal een halfvolle.
- Ecoprogramma’s zijn programma’s die langer duren maar op een minder hoge temperatuur werken. Daardoor zijn ze veel zuiniger en goedkoper. Selecteer voor "gewone" afwasbeurten zoveel mogelijk het eco- of spaarprogramma. Zo goed als alle vaatwasmachines beschikken tegenwoordig over een ecoprogramma.
- Spoel je servies niet af vóór je het in de vaatwasmachine steekt, maar zorg wel dat de etensresten verwijderd zijn.
- Reinig de filter regelmatig door hem onder te dompelen in water, zo kan de machine efficiënt werken.
- Zet de machine volledig uit als ze klaar is.
Via de website www.topten.be kun je de kost van het energie- en waterverbruik en CO2-uitstoot van je huidige afwasmachine inschatten en via gepersonaliseerde tips het huidige energieverbruik doen dalen.
Wat levert het op?
Bovenstaande tips besparen je tot 30 % op het verbruik van je vaatwasmachine, goed voor 75 kWh per jaar (voor een gemiddeld huishouden).
Wat als alle Limburgse gezinnen deze tips zouden volgen?
De opbrengst is dan even groot als het volledige huishoudelijke elektriciteitsverbruik van de gemeente Diepenbeek!
Waar moet je op letten bij de aankoop?
- Vaatwasmachines hebben een energielabel die aanduiden hoeveel elektriciteit en water het toestel verbruikt. Voor afwasmachines heb je de keuze uit A+++ (meest zuinig), A++ en A+ (minst zuinig).
- Kies een standaard formaat van afwasmachine. Koop liever meer servies dan een compacte afwasmachine te kiezen.
- Kijk voor de zuinigste modellen op de Belgische markt op www.topten.be. Ook op de website www.energievreters.be kun je zien welke modellen op de Belgische markt aan je selectiecriteria beantwoorden en vind je hun CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik (en de kost daarvan vergelijken) en de terugverdientijd van je investering terug. In sommige gemeenten geniet je van een premie bij de aankoop van een energiezuinig toestel. Surf naar www.premiezoeker.be voor meer info.
- De meeste vaatwasmachines worden op de koudwaterleiding aangesloten en warmen het water elektrisch op. Het grootste deel van de energie die een afwasmachine verbruikt, is bestemd voor de verwarming van het water. Er bestaan ook modellen met een "hot fill" of warm wateraansluiting en veel zuiniger zijn. Het voordeel dat gedaan wordt met warmwateraansluiting hangt af van de wijze waarop het warm water geproduceerd wordt. Als je de afwasmachine kunt aansluiten op de toevoer van warm water afkomstig van gasgestookte of zonneboiler, verbruik je tot 80 % minder elektriciteit. Bij een elektrische boiler heeft een hotfilltoestel geen zin.
Let ook op de afstand tot de warmwaterbron: als deze te groot is (5 meter of meer), doe je ook geen voordeel met een warmwateraansluiting.
Achtergrondinformatie
Wat is het zuinigst: met de hand of met de machine afwassen
Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Omdat het water in de afwasmachine elektrisch wordt opgewarmd, kun je door met de hand af te wassen energie besparen omdat je het water opwarmt via je (gasgestookte of mazout-) ketel of gasgeiser (behalve als je een elektrische boiler hebt). De afwasmachine is vaak zuiniger wat betreft waterverbruik. Moderne apparaten verbruiken maar een tiental liter water per beurt. Minder water opwarmen betekent ook minder energieverbruik. Conclusie? Wat voor jou de meest energiezuinige manier van afwassen is, wordt bepaald door de hoeveelheid water je tijdens de handafwas verbruikt.
Ook al heb je een vaatwasmachine, afwassen met de hand doet iedereen wel eens. Wie een zuinige vaatwasstijl heeft, kan even zuinig de vaat met de hand doen als met een machine. Een "zuinige stijl" betekent ...
- Gebruik geen elektrische waterkoker of keukenboiler om het water op te warmen, behalve wanneer de afstand tot de warmwaterbron te groot is (> 7 m).
- Laat geen warm water wegstromen. Doe de dop in de afvoer van de wasbak of vang het water op. Gebruik een teiltje of vul je pompbak slecht tot halverwege. Ter vergelijking: één emmer bevat 10 liter water.
- Het teiltje of de wasbak vullen voor elk klein afwasje is natuurlijk niet zo’n goed idee. Wacht met afwassen tot je een grotere hoeveelheid vaat hebt.
In geval van een vaatwasmachine mogen we niet vergeten dat de productie en verwijdering van zo’n apparaat ook een pak energie (en water) kost.
Via de website van www.energievreters.be kun je zowel het verbruik van je huidige afwasmachine evalueren als de aankoop van een nieuw toestel.