Vergeet de droogkast: ze verbruikt veel elektriciteit en ze kost je een hoop geld terwijl de wind en de zon gratis zijn. En vriendelijk voor het milieu.
- De droogkast is een van de grootste elektriciteitsverbruikers in huis. Gebruik zoveel mogelijk een droogrek of waslijn om je was te drogen.
- Gasgestookte droogkasten en warmtepompdrogers zijn veel zuiniger dan de klassieke elektrische droogkasten.. Een voordeel van een gasdroger is de korte droogtijd.
- Algemeen geldt dat hoe harder het wasgoed in de wasmachine "gezwierd" wordt, hoe droger de was is na de wasbeurt. Ook als je de droogkast gebruikt, is op hoog toerental centrifugeren (1.600 toeren of meer) zuiniger. Er is twintig keer minder energie nodig om het vocht uit het wasgoed te halen door het te centrifugeren dan door het te drogen.
Hoe kun je je was zuinig drogen?
De droogkast is een van de grootste elektriciteitsverbruikers in huis. Gebruik zoveel mogelijk een droogrek of waslijn om je was te drogen. Algemeen geldt dat hoe harder het wasgoed in de wasmachine "gezwierd" wordt, hoe droger de was is na de wasbeurt. Ook als je de droogkast gebruikt, is hard centrifugeren (1.600 toeren of meer) zuiniger. Er is twintig keer minder energie nodig om het vocht uit het wasgoed te halen door het te centrifugeren dan door het te drogen. De centrifugesnelheid wordt meestal bepaald door het wasprogramma en kun je dus niet altijd zelf kiezen. Lees het instructieboekje van je wasmachine erop na.
Tips om de droogkast zuinig te gebruiken:
- Voorkom dat de droger voortijdig kapot of onvoldoende efficiënt kan werken: maak regelmatig de pluizenfilter schoon.
- Kies voor een energiezuinig droogprogramma dat langer werkt op lagere temperatuur. Vul de droogkast volledig, maar overschrijd het voorgeschreven maximumgewicht niet. Droog zwaar wasgoed zoals jeanskledij en handdoeken afzonderlijk.
- Op www.energievreters.be kun je de kost van het energieverbruik en de CO2-uitstoot van je droogkast inschatten en via gepersonaliseerde tips je energieverbruik doen dalen.
Wat levert de wasdraad op in vergelijking met de droogkast?
- Je bespaart energie: 70 cent per keer dat je je droogkast niet laat draaien.
- De tijd die je nodig hebt om de was op te hangen, bespaar je bij het strijken. Hang je was daarom zo snel mogelijk op en klop hem goed uit.
- Hoewel in sommige nieuwe droogkasten speciale structuren aangebracht zijn waardoor kleding minder snel slijt, blijft de wasdraad kledingvriendelijker. De wrijving bij hoge temperaturen in de droogkast verzwakt de kledingvezels. Dus door drogen aan de draad gaan je kleren langer mee. Bovendien ruiken ze extra fris.
Als alle Limburgse gezinnen na elke wasbeurt de droogkast in plaats van de wasdraad zouden gebruiken, zou de steenkoolcentrale van Langerlo (4.500 GWh per jaar) 2 weken per jaar minder moeten werken.
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Door een efficiënt toestel te kiezen (en bovenstaande regels voor gebruik na te leven), is het mogelijk om de kosten, die een droogkast met zich mee brengt, te verminderen.
- Indien het restvochtgehalte van de was hoog is, overweeg dan eerder de aankoop van een "droogzwierder" dan een droogkast. Zwierders draaien met een snelheid van 2.800 tr/min en verbruiken amper energie voor dezelfde hoeveelheid vocht uit de was te halen.
- Wasdrogers dragen een energielabel. Gebruik dit om verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. De meest zuinige machines dragen een A+++ label, de minst zuinige een C label.
- Kies een passend formaat van droogkast, afgestemd op je gezin en voor een complete was. Zo is een inhoud van 6 kg voor een huishouden met twee volwassenen voldoende, met kinderen kies je voor 7 of meer kg.
- Sommige apparaten meten de vochtigheid van de kledij en stoppen als de vooraf bepaalde droogtegraad bereikt is: deze gaan zuiniger met energie om dan apparaten met een tijdsklok, maar zijn wel duurder bij de aankoop.
- Gasgestookte droogkasten en warmtepompdrogers zijn beter dan de klassieke elektrische droogkasten, maar duurder. Een voordeel van een gasdroger is de korte droogtijd. Het kan zijn dat een installateur nodig is om de gasleiding aan te leggen en de af- en aanvoer van lucht naar buiten in orde te brengen. Hierdoor is de terugverdientijd meestal lang. Tussen warmtepompdrogers zijn de prijsverschillen vrij groot waardoor je een goedkoper model wel zou kunnen terugverdienen binnen de levensduur.
- Kies geen was-droogcombinatie: die verbruikt relatief veel elektriciteit.
- Kijk voor de zuinigste modellen op de Belgische markt op: www.topten.be. Ook op de website www.energievreters.be kun je nagaan welke modellen op de Belgische markt aan je selectiecriteria beantwoorden, hun CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik (en de kost daarvan vergelijken) en de terugverdientijd van je investering nagaan. In sommige gemeenten geniet je van een premie bij de aankoop van een energiezuinig toestel. Surf naar www.premiezoeker.be voor meer info.
Achtergrondinformatie
Meer en meer wasgoed wordt tegenwoordig in de droogkast gedroogd. 67 % van de Belgische gezinnen heeft een droogkast. Deze toestellen verbruiken heel wat energie. Elk jaar wordt daardoor meer dan 1.800 miljoen kWh verbruikt om wasgoed te drogen, wat overeenkomt met 0,9 miljoen ton CO2.
Er is een onderscheid tussen condensdrogers en luchtafvoerdrogers. De meeste droogkasten en ook de gasdrogers zijn luchtafvoerdrogers: vochtige lucht wordt naar buiten afgevoerd via een slang. Daarnaast bestaan er condensdrogers (waartoe ook de energiezuinige warmtepompdroger behoort) die het water verzamelen in een condensbak; die je na elke droogbeurt moet ledigen. Het voordeel hiervan is dat de warmte in huis blijft.
In geval van warmtepompdrogers wordt de warmte geproduceerd door het samenpersen van lucht. Op die manier is 50 % minder energie nodig dan bij de gewone elektrische condensdroger of luchtafvoerdroger. Droogkasten met warmtepomp zijn echter zeer duur in aankoop. Gasdrogers hebben het voordeel dat ze een veel hoger energierendement hebben omdat ze met primaire energiebronnen (gas) werken.
Een droogkast is een grote energieverbruiker. Als je deze viermaal per week gebruikt, verbruik je op een jaar ongeveer 540 kWh of 113 euro. Het verbruik hangt af van de machine (oud of nieuw, energielabel) en het aantal keren je ze gebruikt. Bijna alle modellen hebben een C-label. Dat komt omdat alleen droogkasten met warmtepomp een A+/A++ of A+++-label krijgt. Een gasgestookte droogkast is even energie-efficiënt maar krijgt geen label omdat het geen elektrisch toestel is.
Een droogkast verbruikt meer dan 2 kWh per droogbeurt. Dat is drie tot vier keer meer dan de voorafgaande wasbeurt. Drie keer per week de was met een droogkast drogen, zorgt al gauw voor 10 % extra elektriciteitsverbruik. De was aan de lijn hangen blijft veruit het meest milieu- en wasgoedvriendelijk en het goedkoopst.