PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2024 Smartsite Erfgoedproject “Merci Rik” van start met fotowedstrijd http://geoloket.limburg.be/erfgoedproject-Merci-Rik-van-start dinsdag 30 april 2024 11:03:09

Henri L’Allemand, Rik voor de vrienden, maakt in 1892 een meerdaagse fietstocht door Limburg. Zijn verslag wordt gepubliceerd als “En Campine” in boekvorm en wat later volgt een publicatie in dagelijkse afleveringen in de Franse krant “Le Vélo”. Rik laat de wereld kennismaken met Limburg, dat hij een paradijs voor fietsers noemt.

Met zijn keuze voor Limburg, wijkt hij af van de platgetreden paden. Limburg is op dat moment voor veel mensen onbekend terrein. Rik beschrijft de landschappen, het erfgoed en … de Limburgers. Met dit project willen we in de voetsporen van Rik treden en de Limburgers uitdagen om met een even verwonderde blik naar onze provincie te kijken.

Waar Rik overal is geweest, kun je op het nieuwe interactief platform bekijken. Maar je ziet ook waar Rik niet geweest is. Waar had Rik volgens jou moeten passeren? Welk onbekend plekje vind jij de moeite om te delen met iedereen? Welke verborgen parels ken jij en wil je delen met iedereen? Over welke plaats heb jij een bijzonder of een persoonlijk verhaal te vertellen? Plaatsen waar iedereen aan voorbij fietst of wandelt, maar waar jij iets over te vertellen hebt. Deze plekken krijgen daardoor een diepere betekenis.

Om de start van het project in de verf te zetten, lanceren we samen met deze oproep ook een fotowedstrijd. Iedereen kan deelnemen door een foto-met-verhaal in te sturen op het interactief platform. Voor elke gemeente wordt er een winnende foto gekozen, die vervolgens een plek zal krijgen naast het parcours van het EK Wielrennen in Limburg.

In een tweede fase zullen we meerdere nieuwe Rik-routes lanceren, zodat fietsers kennis kunnen maken met de unieke plekken. We willen de Limburgers onderling verbinden via de verhalen, maar we delen ze ook met toeristen en bezoekers.

Deze routes kun je verkennen tijdens de Open Monumentendag op 8 september, of nalezen in een atypisch Rik-routeboek.

Tot slot volgt er nog een historische publicatie rond “En Campine”, een voorstelling en een educatief pakket.

Alle info over de fotowedstrijd vind je op www.mercirik.be.

Deelnemen kan nog tot en met 21 juli 2024. Het volledige en vertaalde reisverslag van Rik kun je ook nalezen op www.mercirik.be.

Digitale ontsluiting Begijnhofkerk Sint-Truiden http://geoloket.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Digitale-ontsluiting-Begijnhofkerk-Sint-Truiden.html woensdag 5 juni 2024 15:16:24

Heb je altijd al eens de Begijnhofkerk van Sint-Truiden willen bezoeken, maar de kans nog niet gehad? Vanaf nu is het interieur van de kerk ook digitaal toegankelijk. Via een 3D opname werd het interieur van de kerk in hoge resolutie op vier niveaus vastgelegd. Zo kun je ook plekjes in de kerk ontdekken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Ga naar de 3D showcase - instructies bij het navigeren op het platform

Waar kun je zoal een kijkje nemen?

  • Je kunt op de overloop boven de spitsboog staan om het eikenhouten tongewelf (ca.1507-1510) van dichtbij te bewonderen.
    → Klik op niveau 4 in de werkbalk linksonder, of ga via de houten wenteltrap aan het koor, en krijg een beeld vanuit het hoogste punt in de kerk (ca. 9 m hoog).
  • Je kunt ook het oudste in zijn geheel bewaarde en bespeelbare orgel van België van dichtbij bewonderen zoals nooit tevoren.
    → Beweeg tot aan de trap en klik op de treden.
  • Zelfs de muurschilderingen zijn tot op 8 m hoog in detail te bezichtigen.
    → Klik op de bovenkant van de pijlers.