In een ideale wereld wordt energie geproduceerd op de plaats waar die nodig is. In de praktijk is dit echter onmogelijk en moet energie elders gekocht en getransporteerd worden. In België beheert Elia het hoogspanningsnet en zorgt voor het transport van elektriciteit, meestal via luchtlijnen. Om de masten voor deze luchtlijnen te plaatsen, maakt Elia afspraken met eigenaars van openbare en privégronden en -bossen.
Op het traject tussen Zutendaal en Maaseik, waar al langere tijd masten staan, startte Elia in 2014 met de voorbereidende werken om, naast de bestaande 380 kV-lijn, een tweede hoogspanningsdraad aan die masten te hangen. Om te voldoen aan de verstrengde veiligheidsnormen moest een strook van 65 meter breed boomvrij gemaakt over een traject van 30 kilometer. Een immense ingreep in het landschap, die vooral in de bossen duidelijk zichtbaar zou worden.
Een aantal privé-boseigenaars riep de hulp van de Bosgroep in om hen te vertegenwoordigen in de onderhandelingen met Elia. Na verschillende onderhandelingen met Elia kon de Bosgroep een billijke vergoeding vastleggen voor de 130 betrokken privé-eigenaars.
Heide onder hoogspanningslijnen
Voor de terreinwerken van start gingen, werd een inventaris van het gebied opgemaakt om uiteindelijk te komen tot een beheerplan. In het verleden was het de gewoonte van Elia om elke begroeiing onder de stroomlijnen te verwijderen. Dat resulteert in strook vol Amerikaanse vogelkers waar fauna en flora weinig kans krijgen. Dit beheerplan maakt daar komaf mee. Het beheer onder de hoogspanningslijnen wordt via schapenbegrazing afgestemd op de ontwikkeling van heide en grasland, een gewenste biotoop voor bijzondere soorten zoals de gladde slang, het icarusblauwtje en de nachtzwaluw. Deze soorten worden door Europa als sleutelsoorten voor dit gebied beschouwd. Op de overgang van heide en gras naar bos zal een natuurlijke, golvende bosrand ontstaan, die eveneens een ecologische meerwaarde vormt voor veel diersoorten.
Ook op terrein was de Bosgroep erg actief en hielp bij het markeren van grenzen van zowel openbare als privébossen. Samen met Natuur en Bos zorgde de Bosgroep voor het opmeten van het hout, het voorzien van stapelplaatsen en de opvolging van de houtexploitaties.
Door de samenwerking tussen de Bosgroep, Elia, Natuur en Bos, de betrokken gemeentebesturen en de 130 privé-boseigenaars ontstond een win-winsituatie: Elia kan haar stroom veilig transporteren, de boseigenaars sloten een goede deal en de natuurwaarde van het gebied verhoogt.